17 Ekim 2016 Pazartesi

Filolarda yakıt tüketimi neden sorun oluyor


 Lojistik firmalarının en önemli maliyet kalemlerinin başında yakıt geliyor , peki firmalar yakıt tüketimini yeteri kadar kontrol altında tutabiliyor mu ?

 Bu yazımızda filo yöneticilerinin dikkat etmesi gereken bir kaç detayı inceliyeceğiz . Lojistik firmalarının sahipleri ve yöneticileri sektöre hakim kişiler olduğundan araçların ortalama yakıt tüketimini iyi bildiklerini düşünmektedir . Türkiye ortalamasında %30 ila %39 arası bir tüketim makul görülmekte daha aşşağıya düşürmek için bir çaba sarfedilmemektedir . Oysa filo büyüklüğüne göre ortalamada bir puanlık tüketim düşüşü bile yıllık tüketimde önemli tasarruflara neden olmaktadır bu önlemleri üç ana başlık altında inceleyeceğiz .


  •  Yakıt dolumunu kontrol altında tutmak : İlk alınacak önlem araçların yakıt alımlarını kontroö altından tutmaktan geçmektedir . Bunun en kolay yolu taşıttanıma sistemleri ile yakıt alınmasıdır . Araç yakıt alımı yaptığında muhakkak suretle kaç litre alındığı ve aracın kilometre si saat tarih bazlı not alınmalıdır. Şöför bunu bir not defterine kaydedip eğer mümkünse her kayıt fotoğrafı çekilerek yöneticiye bildirilmelidir Hatta filo yönetim sistemi özellikli bir araç takip sistemi kullanıyorsanız bu değerleri orada veya excel de sürekli
    tutmalısınız.Yine önemli bir nokta araçlarınıza muhakkak suretle CAN BUS özelliği olaran araç takip sistemi taktırmalısınız bu sayede kilometre ve yakıt bilgisiniş online olarak takip edebilirsiniz . Aracın her yakıt alımını kayıt altına alırsanız aylık olarak araç bazlı net yakıt tüketimini ve ortalama kilometre bazlı maliyetinizi görebilirsiniz bu dataları araç takip sistemi ile karşılaştırarak yakıt alımında her hangi bir düzensizlik olup olmadığını görebilirsiniz . 
  • Yakıt deposunda güvenlik önlemi almak : Bildiğiniz gibi araç depolarında 300 LT  ile 1000 LT arasında bir yakıt taşınmaktadır . Bu yakıt bir kaç  farklı etken tarafından tehdit altıda kalmaktadır bunların başında , Araçların park halinde iken depolarının hızsızların hedefi haline gelmesi ve depoya kolay ulaşabildiklerinde hortum veya başka bir töntemle depodaki yakıtı çalmaları . Diğer tehdit ise kötü niyetli şöförler tarafından yakıt alınması akabinde bir miktar yakıtın depodan çekilmesi il yapılan ihlaller . Her iki ihlal de filoları önemli miktarlarda maddi kayba uğratmaktadır . Çok basit ve maliyetsiz yöntemlerle bu tip ihlallerin önüne geçebilirsiniz . Artık çok çeşitli ve popüler olan depo kilitleri akıllı boğazlar kullanarak deponuzu güven altında tutabilirsiniz . Hatta ilerleyen teknoloji sayesinde depo kapağının her açılış kapanışınıda uzakdan izleyebilir yakıt alımıyla karşılaştırarak raporlayabilirsiniz. 













  •  Teknolojiyi kullanmak ; Kullanımına başlandığı 2006 yılından bu zamana kadar hızlı bir gelişim kazanan araç takip sistemleri ileartık araçların ön panelinde bulunan tüm bilgileri bilgisayar ekrarnında canlı olarak seyretmek mümkün . Bu bilgiler araçların ODOMETRE , ANLIK YAKIT TUKETIM , TOPLAM YAKIT TUKETIM ,DEVIR ,HIZ gibi sürüş ve genel raporlamada büyük önem taşıyan data ları içermektedir. aracın sefer bazlı , saat bazlı hatta anlık olarak ortalama yakıt tüketimini izleyebilirsiniz  . Bu size Filonuzun genel performansını , Sürücü bazlı tüketim ve güvenli sürüş gibi bilgileri raporlamanızı sağlayacaktır.Bu yüzden muhakkak suretle araçlarınızda CAN BUS özellikli araç takip cihazı kullanılmasına dikkat ediniz .

 Alacağınız küçük ve düşük maliyetli önlemler yıl bazlı maliyet lerinizi önemli oranda etkileyecek ve yakıt tüketimlerinizde tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder